Oricat ar parea de ciudat, exista o legatura directa, de la cauza la efect, intre obiceiurile noastre culinare si incalzirea globala.



Se pare ca principalii inamici din farfurie ai atmosferei terestre sunt carnea de miel sau de oaie – si berea si whisky-ul... Un consilier al guvernului britanic si-a indemnat chiar concetatenii sa inlocuiasca carnea de miel cu cea de pui sau de porc -- si sa ingurgiteze mai putine halbe de bere.

Potrivit unui studiu platit de guvernul britanic, producerea unui kilogram de carne de miel este insotita de eliminarea in atmosfera a unei cantitati de gaz metan care are efectul (de sera) a aproape 17 kilograme de bioxid de carbon. Spre comparatie, cultivarea unui kilogram de rosii injecteaza in atmosfera numai 9 kg de CO2, iar cartofii sunt si mai clementi cu aerul, pe care il impovareaza doar cu o jumatate de kilogram de bioxid de carbon de fiecare kilogram de tuberculi.

Procesul la capatul caruia se pune in vanzare carnea de miel este atat de daunator mediului din cauza faptului ca oile elimina, pe la ambele capete ale sistemului digestiv, cantitati insemnate de metan, un gaz care contribuie foarte mult la efectul de sera.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.