Cosmonautii au sarbatorit succesul sistemului de reciclare a apei reziduale de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) ciocnind pahare cu urina purificata. Tehnologia ar putea fi folosita si pe Pamant pe timp de seceta sau in situatii de urgenta.
Sistemul de reciclare a apei de pe ISS, botezat ECLSS, a costat in jur de 250 de milioane de dolari si va fi folosit zilnic pentru a transforma urina si apa reziduala in apa buna de baut, pentru prepararea mancarii, pentru imbaiat si pentru producerea de oxigen, scrie space.com.

Acum ca masinaria a fost testata cu succes, un astronaut american, unul japonez si unul rus au aparut pe postul NASA TV ciocnind si sorbind din pahare cu apa provenita din propria urina. Asta dupa o serie de defectiuni care i-au impiedicat pe rezidentii statiei spatiale sa foloseasca sistemul de la lansarea lui din noiembrie.

Inaugurarea a fost marcata de o serie de glume, atat pamantene, cat si spatiale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.