Un expert australian in domeniul geneticii, citat de Daily Mail, sustine (sau avertizeaza?) ca barbatii au pornit-o pe drumul dinozaurilor, adica al extinctiei.
Profesor Jennifer Graves a tinut o prelegere pe acest subioect la Royal College of Surgeons, o facultate de medicina din Republica Irlanda. Profesorul Graves, specializata in studiul cromozomilor umani care joaca un rol in sexualitate, a aratat ca cromozomul Y masculin este pe moarte si, intr-o buna zi, ar putea disparea. Nu exista insa nici un motiv de ingrijorare imediata. Prorocita extinctie a barbatilor va avea loc, daca va avea loc, peste cel putin cinci milioane de ani!

Profesorul Graves aduce si o raza de speranta: ea a aratat ca exista rozatoare care continua sa se reproduca sexual, cu toate ca le lipsesc cromozomii vitali din care este format cromozomul Y.

Ca sa fii mascul, trebuie sa ai un cromozom Y. In urma cu 300 de milioane de ani, cromozomul Y avea circa 1400 de gene, iar astazi nu mai are decat 45. Daca acest ritm de pierdere a genelor se va mentine, peste cinci milioane de ani nu va mai ramane niciunul, macar “de samanta”.

Cromozomul Y masculin contine o gena numita SRY, care declanseaza dezvoltarea testiculelor si secreta hormonii care determina masculinitatea. Nu se stie ce s-ar putea intampla dupa disparitia cromozomului Y si ce implicatii va avea o asemenea disparitie pentru viitorul omenirii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.