Primul medicament care isi face efectul doar pe pacientii de culoare a primit aprobarea autoritatilor americane in domeniu. BiDil este eficient in cazul unor boli de inima. Initial, cercetatorii experimentau aceasta pastila in alte scopuri, descoperind cu stupoare ca este eficienta doar in cazul negrilor. Dupa ce vestea s-a raspandit, numerosi specialisti s-au declarat alarmati de posibilitatea ca, intr-o zi, oamenii sa beneficieze de medicatie in functie de rasa. Totusi, dupa ani de teste si experimente, FDA, autoritatea americana de reglementare in domeniul medicamentelor, si-a dat acordul, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru ca BiDil sa fie comercializat.

Acest medicament are rolul de a dilata vasele de sange si a fost creat in scopul tratarii cardiopatiei ischemice, o afectiune care, in timp, duce la imposibilitatea inimii de a mai pompa. Experimentele au fost efectuate pe 1.050 de persoane, de toate rasele, suferinde de cardiopatie ischemica. in timp ce in cazul albilor si al asiaticilor nu s-a descoperit nici un efect notabil, la negri rezultatul a fost "spectaculos", dupa cum s-au exprimat specialistii. "Dupa administrarea de BiDil, rata mortalitatii la pacientii de alte rase a fost de 10,5%, pe cand la persoanele de culoare a scazut la doar 5%", a anuntat NitroMed, producatorul medicamentului.

FDA a acordat companiei si dreptul de a mentiona pe cutie ca BiDil se adreseaza negrilor. "Nu exista o interdictie de administrare la albi sau asiatici. Subliniem doar faptul ca medicamentul isi face efectul doar la negri. Nu stim inca de ce se inregistreaza acest fenomen, insa am descoperit ca persoanele de culoare sufera in mai mare masura de cardiopatie ischemica decat alte rase. Probabil ca este vorba de o anumita gena care provoaca afectiunea. stiam de mult ca anumite grupuri de oameni reactioneaza diferit la un anumit medicament, insa BiDil este primul rezultat concret", a declarat Jonathan Moreno, seful departamentului de etica medicala al Universitatii Virginia.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.