Incredibil 7 Mai 2009 02:58
Celebrul bust al lui Nefertiti, conservat la Berlin, este un "fals"fabricat in 1912 pentru teste de policromie, a precizat un reputat specialist in istoria artei, Henri Stierlin, intr-o lucrare a sa care a fost lansata pe piata, relateaza Mediafax.
"Se aduna din ce in ce mai multe indicii care ne permit sa spunem ca este <<imposibil>> ca bustul regi­nei egiptene, de o frumusete legendara, sa fie vechi de 3400 de ani", a declarat specialistul elvetian, care tocmai si-a publi­cat lucrarea "Bustul lui Nefertiti, o inselatorie a egiptologiei?". Potrivit lui Stierlin, autor a zeci de lucrari despre Egipt, Orient si lumea islamica veche, bustul a fost fabricat pe santierul aflat chiar pe situl arheologic Tell el-Amarna, unde s-ar fi facut descoperirea, in 1912, de artis­tul Gerardt Marks, la initiativa arheologului german respon­sabil cu sapaturile, Ludwig Borchardt. Arheologul dorea sa faca un portret al reginei purtand celebra sa tiara, pe baza numeroaselor reprezentari ale acesteia, care fusesera deja descoperite. Borchardt dorea, de altfel, sa faca teste de policromie cu pigmentii vechi descoperiti in timpul sapaturilor, spune Stierlin. Descoperit in timpul unei vizite a unui print german, la 6 decembrie 1912, bustul a fost luat drept autentic si foarte admirat. Arheologul nu a avut "curajul sa-si ridiculizeze oaspetii", potrivit specialistului elvetian. "Nu expunem in vitri­nele noastre opere de o auten­ticitate indoielnica pentru cei aproximativ 700.000 vizitatori pe care ii primim anual", a reactio­nat Dietrich Wildung, director al Muzeului Egiptean din Berlin, care gazduieste bus­tul, ce va fi mutat in octom­­brie la Neues Museum. "O tomo­gra­fie, analize materiale si o docu­men­tatie completa a istoriei sale (a bustului, n.r.) ii dove­desc auten­ticitatea", a mai spus el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.