Incredibil 6 Mai 2009 03:23
Ken R. Smith, specialist in demografie la University of Utah, Statele Unite, a coordonat un studiu care confirma ca femeile care nasc si dupa ce au implinit varsta de 45 de ani traiesc mai mult decat femeile care au nascut ultimul copil cand erau mai tinere. Din studiu rezulta si ca fratii femeilor din prima categorie mentionata tind de asemenea sa traiasca mai mult. Concluzia ar fi ca aceleasi gene stimuleaza atat fertilitatea prelungita a femeilor cat si longevitatea superioara a ambelor sexe.
Cercetatorii au studiat documente de stare civila apartinand unui numar de 11.604 mormoni din Utah si descendenti ai acestora (din totalul de 1,6 milioane de persoane mentionate in baza de date a Universitatii din Utah), precum si documente istorice privind nasterile intr-o comunitate de catolici din Quebec, Canada, din perioada 1608-1850 - in acest caz, numarul persoanelor din baza de date ridicandu-se la 400 de mii, iar al persoanelor incluse in studiu, de 6026.

In mod specific, cei 11.604 mormoni au fost barbati nascuti intre anii 1800 si 1869, care au avut cel putin o sora care a trait pana la varsta de cel putin 50 de ani. Francezii din Quebec care au fost studiati au trait intre anii 1670 si 1750 si au avut si ei cel putin o sora care a trait cel putin pana la 50 de ani.

In cazul femeilor (surorilor) care au manifestat “fertilitate tarzie”, adica au nascut dupa varsta de 45 de ani, probabilitatea de a muri in oricare dintre anii care au urmat implinirii varstei de 50 de ani a fost cu 14-17 ani mai mica decat a femeilor care nu au mai nascut dupa implinirea varstei de 40 de ani.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.