Incredibil 6 Mai 2009 13:12
Faimosul episod al taierii urechii lui Van Gogh nu si-a consumat toate ipotezele, un nou scenariu care-l transforma pe Gauguin in "macelar" fiind avansat de doi universitari germani, potrivit cotidienelor Le Figaro si Liberation.
In dimineata zilei de 24 decembrie 1888, politia din Arles l-a condus la spital pe pictorul olandez, care avea urechea stanga taiata. Van Gogh fusese gasit aproape mort in patul lui, fara sa-si aminteasca ce s-a intamplat. Toate marturiile au venit din partea lui Gauguin, iar Van Gogh nu a povestit niciodata incidentul. Urechea lui Van Gogh, pe de alta parte, nu a fost niciodata gasita in apele Rhonului, unde se presupune ca a fost aruncata, relateaza NewsIn.

"Pentru a scapa de Van Gogh, care-l presa sa ramana la Arles, Gauguin a scos arma in directia pictorului. Urechea stanga a cazut", descrie Hans Kaufmann incidentul, intr-un interviu acordat Le Figaro. Noua ipoteza este verificata de autori, care au reluat ancheta minutioasa facuta de Rita Widelgans in 2007, reanalizand procesele verbale ale politiei si marturiile epocii.

Van Gogh nu a povestit niciodata ce s-a intamplat in seara de 24 decembrie, dar autoportretele ulterioare il infatiseaza pe pictor reflectat in oglinda, cu urechea taiata. Nimeni nu a pus atunci la indoiala ca pictorul, intr-un moment de furie, si-a automutilat chipul cu ajutorul unei lame de ras, iar sinuciderea acestuia, peste doar sapte luni, a intarit ipoteza sanatatii mentale vulnerabile. In anii '30 chiar, Georges Bataille si Antonin Artaud lecturaza gestul automutilant ca pe un sacrificiu si valorizeaza nebunia ca fundament al artei moderne.

Acum, doi universitari germani, Hans Kaufmann si Rita Wildegans avanseaza o noua ipoteza ("L'Oreille de Van Gogh, Paul Gauguin et le pacte du silence"- "Urechea lui Van Gogh, Paul Gauguin si pactul tacerii") care pretinde ca nu Van Gogh si-a taiat urechea, ci Gauguin a fost acela care a taiat urechea olandezului, cu o sabie. Asta ar explica, sustin cei doi, de ce Gauguin si-a precipitat revenirea in Franta, dupa ce a fost audiat la politie. Universitarii de la Hamburg apeleaza la conflictul stiut dintre Van Gogh si Gauiguin, bazat pe divergente artistice, dar amintesc si ipoteza unui conflict cauzat de o prostituata.

Teoria celor doi germani va fi expusa public, pe 17 iunie, la retrospectiva a 70 de peisaje pictate de Van Gogh, la Kunstmuseum, in Elvetia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.