Incredibil 4 Mai 2009 00:00
Cautarea pe internet ar putea fi revolutionata prin folosirea unui nou sistem, concurent al lui Google, care va utiliza, spre deosebire de acesta, inteligenta artificiala in selectarea raspunsurilor, a anuntat, duminica, The Independent.
Potrivit NewsIn, Wolfram Alpha este considerat software-ul web care "intelege" intrebarile asemenea unui om si va putea da raspunsuri exacte la acestea. Mai mult, el va furniza link-uri la pagini legate de intrebarea care i se pune. De pilda, la intrebarea "ce inaltime are muntele Everest?", Wolfram Alpha va oferi, pe langa raspunsul exact, link-uri la pagini cu surse credibile despre geografie, orasele din zona, alti munti, grafice si harti.

Noul motor de cautare, creat de inventatorul britanic Stephen Wolfram, va putea sa compare inaltimea muntelui Everest cu lungimea Podului Golden Gate, sa spuna cum era vremea in ziua asasinarii lui J.F. Kennedy sau sa afle cand va fi urmatoarea eclipsa de soare in Chicago, avand avantajul ca poate cauta in mai multe surse veridice si poate lega informatiile conexe de subiectul principal.

Defectul sistemului Wolfram Alpha este, in opinia specialistilor, acela ca, fiind creat de academicieni, are lacune la capitolul cultura populara. De exemplu, la cautarea dupa termenul "50 Cent" in perioada testelor, sistemul a confundat diviziunea monedei americane cu numele cunoscutului artist rap. Din acest motiv, se anticipeaza ca Wolfram Alpha nu va fi, deocamdata, un concurent redutabil pentru Google.

Wolfram lucreaza la rezolvarea acestei probleme si spune ca se gandeste sa foloseasca, pentru a elimina ambiguitatile la cautare, tehnologia pe care se bazeaza Wikipedia, respectiv indexul de popularitate, care sa spuna domeniile de interes pentru utilizatorii internetului. Savantul britanic nu a exclus nici ipoteza de a lucra cu Google pentru a face motorul sau sa functioneze in conditii optime.

Sistemul lui Wolfram va fi lansat, ca prototip, luna aceasta si va putea fi folosit gratuit. Cercetatorul britanic, acum in varsta de 49 de ani si doctor in informatica inca de la varsta de 20 de ani, este cel care a facut, pana in prezent, cel mai important pas in tehnologia cautarii informatiei si Internet.

Prototipul motorului de cautare "inteligent" va fi lansat la exact 40 de ani de la aparitia internetului - creat de catre Departamentul American de Aparare, impreuna cu reteaua UCLA (Universitatea din California) si Institutul de Cercetare din Stanford.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.