Gripa mexicana, care se pare ca a facut deja mai mult de 150 de morti in Mexic, are "clar un potential pandemic", conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citata de publicatia saptamanala L'Express. Publicatia, citata de Agerpres, prezinta o cronologie a celor mai ucigatoare epidemii de acest fel din secolul trecut:
Gripa spaniola (1918-1919) a ucis intre 20 si 50 de milioane de persoane. Se stie, datorita biologiei moleculare, ca era vorba de o gripa A (H1N1), ca si actuala gripa mexicana, dar nu se stie de unde a venit si cate persoane au fost afectate. Se crede ca ar fi fost cauzata de un virus de origine mixta, aviar si uman. A facut cel mai mare numar de victime in randul nou nascutilor si a tinerilor.

Gripa asiatica (1957-1958) a provocat moartea a 1-2 milioane de persoane, gripa A (H2N2), din China centrala. Desi numarul de persoane infectate a fost considerabil, mortalitatea a fost mai mica decat cea inregistrata in cazul altor epidemii. Analiza genomului acesteia a aratat ca se compunea dintr-un virus uman care circulase deja si dintr-o parte care provenea dintr-un virus aviar.

Gripa din Hongkong (1968-1970), 1-2 milioane de morti. Acest virus H3N2, combinat cu un amestec de gene de origine umana si aviara, s-a extins rapid in toata Asia, apoi in Australia, Statele Unite si Europa.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.