Un biletel scris in 1944 de catre sapte prizonieri ai lagarului de la Auschwitz a fost recent descoperit de catre o echipa de constructori polo nezi, in timp ce efectuau o demolare. Muncitorii insar cinati cu renovarea unei pivnite aflata in apropierea lagarului de concentrare nazist au gasit ravasul rulat intr-o sticla ascunsa intr-un perete de beton.
Datata 9 septembrie 1944, scrisoarea respectiva contine numele, numarul "de serie" oferit in lagar precum si orasul de provenienta al autorilor. Sase dintre acestia erau din Polonia, iar cel de-al saptelea din Franta. Aveau varste cuprinse intre 18 si 20 de ani. "Erau niste tineri care incercau sa lase cumva o urma cat de mica a existentei lor", a declarat Jaroslaw Mensfelt, purtatorul de cuvant al muzeului Auschwitz. Dupa spusele lui, numai doi din cei sapte prizonieri in cauza au reusit sa supravietuiasca vietii in lagar. Monika Bartosz, reprezentanta universitatii din orasul polonez Oswiecim, a relatat presei ca biletul respectiv a fost scrijelit pe o bucata de panza sfasiata dintr-un sac cu ciment. Cele trei cladiri ale Universitatii se afla la cateva sute de metri de locatia fostei tabere naziste. In timpul razboiului au fost folosite pe post de spatii de depozitare de catre trupele SS ale lui Hitler. Prizonierii au fost fortati sa consolideze zidurile pivnitei respective pentru a putea servi ca adapost in timpul raidurilor aeriene. Reusind, astfel, sa piteasca ravasul in spatele zidului pe care il ridicau. Expertii muzeului de la Auschwitz care au analizat scrisoarea i-au confirmat auten ticitatea, astfel ca aceasta va fi afisata in cadrul expozitiei muzeului, incepand cu luna viitoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.