Nu este chiar tipul de invazie pe care Fhrerul si l-ar fi dorit sau macar imaginat. Cu toate acestea, un simbol al viziunii naziste de dominatie absoluta asupra lumii se plimba nestingherit si "ca la el acasa" pe pamanturile inverzite ale batranei Anglii.
Vaca Heck - ca de o biata vaca este vorba, de fapt de mai multe - este o "amintire"a pla nului vizionar al lui Hitler de readucere la viata a maretului bour - mamifer disparut, de di mensiuni foarte mari, a carui denumire stiintifica Bos primigenius se traduce prin "bou primordial". Bourii au fost vanati pana la extinctie in Europa, pana in preaj ma anului 1627, dar doi frati nemti, zoologi de profesie, au decis sa ii "readuca printre noi", plan care i-a trezit interesul liderului nazist, care a decis sa le sustina proiectul. Heinz si Lutz Heck au incrucisat bovine apartinand speciilor Highlands din Scotia, Corsica si Camargue-ul francez, precum si taurii de lupta din Spania. Animalele participante la acest proiect au fost transportate in rezervatiile Schorfheide din Brandenburgdin, in apropierea Berlinului si Neander Valley, din Düsseldorf. Planul lor era bazat pe conceptul predarwinian, de atavism, in care trasaturi primitive pot reaparea. Rezultatul: Vaca Heck sau "bourii recreati" care poarta o asemanare fizica incompleta cu ceea ce se stia despre bourii salbatici.

Dupa caderea regimului nazist, vitele respective au devenit, automat, o amintire neplacuta, nedorita, a visului Führerului de a crea o rasa superioara ariana si marea lor majoritate a fost distrusa. Doar cateva au reusit sa supravietuiasca, 13 dintre acestea fiind mutate dintr-o rezervatie naturala din Belgia intr-un satuc, Broadwood widger, aflat la granita tinuturilor Devon si Cornawall.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.