Tonul ar putea disparea complet pana in 2012 in cazul in care pescuitul excesiv nu va fi oprit, au avertizat cateva organizatii pentru protectia naturii, informeaza cotidianul Daily Mail, citat de Agerpres.

In cazul in care cotele actuale de pescuit industrial vor fi mentinute, intreaga populatie de ton din Oceanul Atlantic ar putea disparea in 3 ani. Pentru ca aceasta specie de peste sa fie salvata trebuie interzis complet pescuitul in lunile mai si iunie, perioada in care tonul patrunde in bazinul mediteranean pentru a se reproduce, conform World Wildlife Found (WWF).

"Tonul cu aripioara albastra se afla in prezent pe cale de disparitie si totusi pescuitul industrial continua imperturbabil", comenteaza Sergi Tudela, reprezentant al WWF. "Este absurb si inexplicabil sa fie autorizata deschiderea sezonului pentru pescuitul de ton in conditiile in care aceasta specie se afla in declin" a mai adaugat el.

Conform datelor oferite publicitatii de WWF, numarul exemplarelor normale de ton, ce pot ajunge la maturitate sa depaseasca greutatea de 500 de kilograme, s-a injumatatit din anii '90 pana in prezent, fapt ce are un impact negativ asupra intregii populatii de ton pentru ca pestii mai mari produc mai multi urmasi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.