Corpul uman s-a dovedit a fi o adevarata masinarie. Uneori, insa, o anomalie genetica, o modificare la nivelul creierului, un virus sau o bacterie pot cauza probleme grave. Multe dintre afectiunile acestuia poarta insa denumirea de "sindrom" pentru ca nu sunt altceva decat simptome asociate fara o cauza comuna.

In continuare, vom prezenta o parte dintre aceste maladii interesante.

Pofta de tacamuri. Dorinta de a manca metal este des intalnita. Ocazional insa, exista si cazuri extreme. In aceasta categorie se incadreaza si britanicul Allison Johnson, in varsta de 47 de ani. Hot alcoolic ce obisnuia sa manance tacamuri din argint, Johnson a suferit 30 de interventii chirurgicale pentru extragerea acestora din stomac. In 1992, barbatul a mancat opt furculite si o bucata metalica din coada unui mop, care i-a ramas blocata in corp. Asta nu l-a determinat, totusi, sa isi indrepte poftele spre alte directii, mai putin periculoase.

Sindromul Stendhal. Doctorul Graziella Magherini, autoarea cartii "The Stendhal Syndrome" a studiat peste 100 de turisti in Florenta, care au inceput sa se simta rau in prezenta unor opere de arta. Simptomele regasite au fost variate, de la palpitatii la nivelul inimii la ameteala si puternice dureri stomacale. Cele mai adesea, aceasta boala se regaseste la persoane intre 26 si 40 de ani care ies destul de rar din casa. Dr. Magherini considera ca acest sindrom e provocat de trei lucruri: schimbarea fusului orar, stresul calatoriei si socul constientizarii importantei si a trecutului grandios al obiectului din fata lor. Statistic vorbind, operele de arta care au provocat cel mai adesea acest sindrom sunt Statuia lui David - Michelangelo, tabloul lui Bachus - Caravaggio si cercurile concentrice din cupola Domului din Florenta.

Dependenta de morcovi. Un jurnal medical britanic publicat in anul 1992 a enumerat o alta ciudatenie: persoane dependente de morcovi. Un barbat din Cehia, in varsta de 40 de ani, ajunsese chiar sa inlocuiasca tigarile cu respectiva leguma, consumand aproximativ cinci legaturi pe zi si gandindu-se la acestia in mod obsesiv. Potrivit psihiatrilor care au studiat acest caz, oprirea "administrarii" morcovilor determina o crestere vizibila a starii de irascibilitate a pacientului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.