O lista cu numele a 801 evrei salvati de omul de afaceri Oskar Schindler, care a inspirat un roman si filmul castigator al unui Oscar, "Lista lui Schindler", a fost gasita de angajatii unei biblioteci din Sidney printre manuscrisele scriitorului australian Thomas Keneally.
Angajatii New South Wales State Library au gasit documentul, ingalbenit de vreme, in timp ce cautau prin cutiile cu manuscrise ale scriitorului australian Thomas Keneally, relateaza NewsIn, citand AFP. Lista, lunga de 13 pagini, este o copie a originalului, facuta la o masina de scris pe 18 aprilie 1945, intr-una din ultimele zile ale celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Librarul curator Olwen Pryke a descris lista, care contine 801 nume de evrei, ca fiind unul dintre cele mai importante documente ale secolului XX, deoarece aceasta a salvat cateva sute de vieti.

Oskar Schindler s-a nascut in 1908 pe teritoriul actual al republicii cehe, unde se vorbea limba germana. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Schindler si-a folosit relatiile pentru a castiga controlul asupra unei intreprinderi din Polonia, la scurt timp dupa ce Hitler a invadat tara. Folosind mita si relatiile sale, omul de afaceri a convins oficialitatile ca angajatii sai evrei sunt utili si ca nu ar trebui sa fie trimisi in lagarele de concentrare.

Biblioteca din Sidney a achizitionat in 1996 sase cutii cu materiale folosite de scriitorul Thomas Keneally pentru a se documenta inainte de scrierea romanului pentru a castigat un premiu Booker, publicat original cu titlul "Schindler's Ark".

In 1993, regizorul Steven Spielberg a ecranizat romanul, cu Liam Neeson in rolul lui Schindler si Ralph Fiennes in rolul sefului taberei naziste.

Documentul de 13 pagini gasit la Sidney a fost incredintat scriitorului australian in 1980 de Leopold Pfefferberg, regasit si el pe lista ca "muncitorul numarul 173", cel care a incercat sa il convinga pe romancier sa scrie povestea lui Schindler.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.