Una dintre substantele active din marijuana incetineste dezvoltarea tumorilor canceroase, potrivit unui studiu al cercetatorilor spanioli de la Universitatea Complutense din Madrid.

Cercetatorii au demonstrat ca administrarea substantei tetrahidrocarbinol (THC) soarecilor bolnavi de cancer a avut ca efect micsorarea tumorilor canceroase si autodistrugerea celulelor, intr-un proces numit autofagie (autoconsumarea tesuturilor proprii), relateaza NewsIn.

"Descoperirile noastre sustin ca doze sigure si eficiente din punct de vedere terapeutic de THC pot fi administrate bolnavilor de cancer si pot fi benefice", a explicat Guillermo Velasco de la Universitatea Complutense.

Descoperirile cercetatorilor spanioli se adauga altor dovezi despre efectele marijuanei asupra sanatatii, demonstrate in studii precedente, care sugereaza ca drogul poate creste riscul ca o persoana sa sufere un atac de cord sau atac vascular cerebral sau poate chiar provoca cancer. Alte cercetari au aratat beneficii, precum tratarea Alzehiemer, iar multi medici au privit THC ca pe o alternativa valoroasa de a combate pierderea in greutate asociata cu SIDA sau greturile provocate de chimioterapie la bolnavii de cancer.

Cercetatorii spanioli au analizat de asemenea tumorile a doi pacienti care sufereau de cancer agresiv cerebral, ce au aratat semne de autofagie dupa administrarea substantei active THC.

Oamenii se stiinta sustin ca descoperirile ar putea deschide calea pentru producerea unor medicamente bazate pe substante canabinoide pentru tratarea cancerului, desi aceasta abordare s-a dovedit un esec in tratarea obezitatii.

In noiembrie 2008, compania farcmaceutica Sanofi-Aventis a incetat dezvoltarea medicamentului sau anti-obezitate bazat pe canabis, Acomplia, iar Pfizer si Solvay au retras recent produse similare din cauza unor temeri legate de sanatate. Medicamentele retrase, care functioneaza prin blocarea unor receptori din creier care provoaca foamea, au fost legate de efecte secundare psihice, precum depresia sau gandurile suicidale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.