Regina Nefertiti este prima personalitate din istorie despre care se spune ca ar fi trecut printr-un riguros proces de cosmetizare, fiindu-i retusata infatisarea cu mii de ani inainte de inventarea programului Photoshop pentru a avea trasaturile perfecte, informeaza cotidianul britanic Daily Mail, citat de Agerpres.

Regina egipteana considerata o Mona Lisa a lumii antice pentru frumusetea ei enigmatica, nu era deloc la fel de frumoasa pe cat se credea pornind de la celebrul bust care o infatiseaza, conform unor cercetatori germani.

Fata sculptata cu delicatete in bucata de calcar slefuita pentru a deveni celebrul bust al lui Nefertiti sugereaza faptul ca artistul care a realizat aceasta opera de arta a cosmetizat-o pe regina egipteana pentru a o prezenta intr-o lumina favorabila, retusandu-i buzele si nasul prea borcanat.

Celebrul bust al lui Nefertiti a fost descoperit in Egipt in 1912 la Tell el-Amarna, asezare ce a fost pentru scurt timp capitala regatului sub domnia sotului lui Nefertiti, faraonul Akhenaten (Amenhotep al IV-lea). In prezent bustul se afla in custodia Muzeului Altes din Berlin. "Este posibil ca bustul lui Nefertiti sa fi fost comandat (probabil chiar de catre insusi Akhenaten) pentru a o reprezenta pe sotia sa in conformitate cu perceptia lui despre ea", crede Alexander Huppertz, directorul Institutului de Stiinta Imagistica din Berlin.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.