Dupa 50 de ani de incercari, SUA vor recrea, incepand cu vara aceasta, conditiile din inima Soarelui, cu scopul de a demonstra fezabilitateta fuziunii nucleare. Un proces ce ar putea alimenta lumea cu energie ecologica din abundenta.

Noul laborator National Ignition Facility (NIF), inaltat in California, va testa eficienta fuziunii nucleare petrecute in miezul Soarelui indreptand 192 de raze laser gigantice inspre o paleta din celule de hidrogen, pentru a arata daca acest proces genereaza mai multa energie decat consuma, scrie BBC.

“Lumea se asteapta ca NIF sa demonstreze clar, fara echivoc, ca laserele pot aduce un castig in materie de fuziune nucleara’’ (n.r. - procesul prin care doua nuclee atomice incarcate electric reactioneaza pentru a forma un nou nucleu), intareste pentru publicatia britanica Mike Dunne, liderul unui grup de cercetare european dedicat testarii aceluiasi proces.

BBC trece in revista pasii necesari pentru reconstituirea astrului zilei pe Pamant.

In pima faza, o capsula sferica de dimensiunea unei boabe de mazare este umpluta cu combustibil pentru fuziune. Acesta contine un amestec de 150 de miligrame de deuteriu si tritiu (izotopi ai hidrogenului).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.