Sase barbati voluntari vor fi protagonistii unui experiment unic: vor sta inchisi timp de 105 zile intr-o capsula din otel instalata intr-o parcare auto din Moscova pentru a simula conditiile de izolare din cadrul unei calatorii cu racheta pe Planeta Rosie.

Martea aceasta, patru rusi, un pilot francez si un inginer militar german vor pasi intr-o serie de capsule metalice stramte, legate intre ele de cabluri si tevi ondulate, gazduite de un hangar din spatele Institutului pentru Probleme Medicale si Biologice din capitala Rusiei, scrie “The Guardian”.

Scopul acestui “complex de explorare de la sol” este sa recreeze pe cat posibil atmosfera unui zbor intr-o naveta spatiala ce sageteaza sistemul solar, bombardata de radiatii cosmice, pentru a ajunge pe Planeta Rosie. Un zbor de aproape 55 de milioane de kilometri, care ar dura intre 18 luni si trei ani, luandu-se in calcul si asolizarea si explorarea taramului martian.

Trei metri cubi de spatiu intim

Timp de mai bine de trei luni, cei sase voluntari vor fi tinuti in permanenta sub supraveghere video de catre oamenii de stiinta, care vor urmari impactul fizic si psihologic al timpului petrecut in camera de izolare.
Subiectii experimentului vor manca alimente la punga, se vor spala cu textile umede si vor derula experimente timp de cateva ore in fiecare zi, asa cum ar face astronautii in cadrul unui zbor spatial real.

Capsulele nu sunt prevazute cu ferestre, singurele contacte cu centrul de control din lumea de afara fiind un sistem de e-mail international si o legatura radio cu intarziere.

Fiecare membru al echipei de simulare va avea cate un pat ingust si doar trei metri cubi de spatiu intim. Voluntarii vor folosi acelasi tip de toaleta precum echipajul de pe statia spatiala internationala, una prevazuta cu ventilatoare ce fac vant deseurilor intr-un “receptacul sanitar”, vor manca laolalta, se vor antrena intr-o sala de gimnastica ingusta si ar putea ajunge si la ciocniri violente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.