Multi fumatori care incearca sa se lase de fumat spun ca aceasta hotarare este greu de urmat, din cauza unor simptome care ii fac neputinciosi in fata dorintei de nicotina, gasind adesea ca scuza nu vointa insuficienta, ci sevrajul pe care trebuie sa il suporte

Renuntarea la fumat dezvolta o serie de simptome, atat fizice cat si psihice, cumulate sub numele de sevraj nicotinic.

Care sunt cele mai importante simptome ale sevrajului nicotinic?

Simptomele psihice

  • Reflexul de a fuma reprezinta unul din cei mai mari inamici ai renuntarii la fumat. Persoana respectiva s-a obisnuit sa asocieze majoritatea evenimentelor zilnice cu tigara: o sueta cu colegii, cafea de dimineata, depresia, bucuria, nerabdarea, nelinistea, anxietatea, in toate aceste momente fumeaza o tigara. Astfel, cand s-a hotarat sa renunte, trece prin momente foarte dificile, simtind frecvent lipsa tigarii. De aceea este nevoie ca cei care se hotarasc sa se lase de fumat sa se “pregateasca” inainte, incercand sa nu mai asocieze tigara cu niciun eveniment si sa isi anunte colegii ca vor sa se lase de fumat, cerandu-le ajutorul ca de fiecare data cand vor sa fumeze impreuna, acestia sa incerce sa-i opreasca.

  • Nevoia puternica de a fuma se refera la acea pofta de tigara greu de stapanit. Aceasta senzatie se datoreaza scaderii bruste a concentratiei de nicotina din sange si dureaza doar 1-3 minute. Astfel, daca reusiti ca in acele minute sa gasiti o activitate care sa va impiedice sa fumati ati mai facut un pas spre renuntare.


Simptomele fizice

  • Migrene: nicotina este vasoconstrictoare, iar in lipsa ei se produce la inceput vasodilatatie, pana la reluarea mecanismelor de adaptare. Aceasta vasodilatatie se produce si la nivelul sistemului nervos central, producand durerile de cap care dureaza doar cateva zile.

Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.