Tulburatoarea si incitanta poveste de viata a lui Sun Yaoting a fost consemnata in romanul "Ultimul eunuc al Chinei" de catre istoricul amator Jia Yinghua. Acesta din urma a reusit sa afle in premiera de la batranul chinez amanuntele dureroase si intime ale vietii acestuia.
Printre altele, i-a descris ritualurile de tortura practicate in Orasul Interzis, ultimele clipe petrecute de imparatul Pu Yi acolo, guvernarea japoneza a anilor '30 si razboiul civil ce i-a urmat. Sun a murit in anul 1996, la varsta de 94 de ani, intr-un vechi templu pe care il transformase in casa lui.

Varianta in limba engleza a biografiei lui, publicata, in sfarsit, anul acesta, dezvaluie o serie de subiecte tabu precum viata sexuala a eunucilor si a imparatului pe care il serveau, agonia castrarilor - adesea practicate la domiciliu si uneori fatale - viata depravata si rusinoasa a acestora. "A ezitat foarte mult in a-mi povesti secretele imparatului sau", marturiseste Jia. "Am fost singura persoana in care a avut incredere totala. Datorita prieteniei noastre am reusit sa aflu atatea lucruri de la el, lucruri pe care nu a avut puterea sa le dezvaluie in fata unor jurnalisti necunoscuti".

Castrat chiar de tatal sau

Jia lucreaza ca birocrat, dar isi dedica intregul timp liber adunand materiale si informatii despre ultimele zile ale Chinei imperiale. Fascinatia pentru aceasta lume i-a fost starnita de vecinii lui din copilarie, fosti eunuci si printi ai vechiului regim. Dupa cercetari indelungate, a reusit sa puna cap la cap detaliile despre fiecare aspect al vietii de la palat dimpreuna cu secretele privind sexualitatea si cruzimea incomensurabila a imparatului. Secole intregi, in China, singurii barbati din afara familiei imperiale carora le era permis accesul in dormitoarele private din Orasul Interzis erau cei castrati. Acestia renuntau la organele lor genitale pentru sansa de a ajunge, cumva, la imparat, care i-a transformat pe multi dintre acestia in oameni avuti si importanti pe scena politica a acelor timpuri. Familia lui Sun a fost cea care l-a obligat pe Sun sa o apuce pe acest drum, in speranta ca el va reusi, candva, sa il distruga pe mosierul care le furase pamanturile si le arsese casa, lasandu-i intr-o saracie lucie. Barbatul a fost castrat de insusi tatal lui, pe patul comun din bordeiul in care traiau, fara vreun fel de anestezic si cu o hartie inmuiata in ulei pe post de bandaj. O pana de gasca i-a fost introdusa lui Sun in uretra pentru a preveni o eventuala blocare a acesteia in perioada de vindecare a ranii. Trei zile a fost inconstient, doua luni de zile abia a putut sa se miste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.