Lumina ultravioleta diminueaza cu pana la 70% propagarea tuberculozei in interiorul spitalelor si in salile de asteptare, este concluzia unui studiu aparut in editia online a publicatiei PLoS Medicine, informeaza AFP.

Potrivit medicului Roderick Escombe din Londra, coordonatorul studiului, utilizarea luminii ultraviolete este un procedeu foarte ieftin, iar lumina de acest tip a permis neutralizarea radacinilor rezistente la tratamentele antituberculoase. Cercetatorii au testat efectul razelor ultraviolete (UV) asupra propagarii tuberculozei de la pacientii infectati pe cobai, la laboratoare din Lima (Peru). Toate exemplarele de rozatoare au respirat aerul expirat de catre tuberculosii contagiosi. Un grup de rozatoare a fost expus radiatiei UV, iar celalalt grup a fost pus intr-un spatiu inchis, ventilat de purificatoare de aer, denumite generatoare de ioni negativi, sau ionizatoare. Mai mult de o treime din cobaii primului grup de control au contractat maladia, fata de doar 9,5% din grupul de rozatoare care au beneficiat de UV si de 14% din grupul expus in ionizatoare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.