Avertismentul reprodus in titlu vine de la cercetatori de la universitatea britanica Oxford, care au studiat un esantion format din aproape un milion de persoane adulte si au constatat ca viata oamenilor care sufera de obezitate pronuntata poate fi si cu pana la zece ani mai scurta decat ar fi fost daca greutatea ar fi fost normala.

Oamenii de stiinta au evaluat impactul obezitatii asupra duratei vietii prin analizarea datelor obtinute in urma a 57 de studii anterioare. Concluzia a fost trista: exista o legatura clara intre indicele de masa corporala si mortalitate. Indicele de masa corporala reflecta mai bine obezitatea, pentru ca el compara greutatea cu inaltimea.

Autorii metastudiului au obtinut de asemenea date cu ajutorul carora se poate estima cat de periculos este sa ai un excedent de greutate, comparat cu greutatea “ideala”. Unul dintre autori, Dr. Gary Withlock, spune ca in tari ca Marea Britanie sau Statele Unite, un excedent de greutate de 1/3 scurteaza viata cu aproximativ trei ani. “In majoritatea cazurilor, o treime peste greutatea optima inseamna intre 20 si 30 de kilograme. (...) Daca devii supraponderal sau obez, trebuie sa eviti sa te ingrasi in continuare – daca reusesti, iti lungesti viata cu cativa ani”.

Indicele de Masa Corporala (IMC) se caculeaza impartind greutatea in kilograme cu patratul inaltimii in metri.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.