O veste proasta pentru cei care stau prost cu inteligenta, asa cum e definita si masurata ea de oamenii de stiinta: persoanele cu un coeficient de inteligenta (IQ) mai scazut s-ar putea sa prezinte un risc mai ridicat de boli cardiace, accident mortal si sinucidere.

Aceasta ar fi concluzia unor cercetatori scotieni care au studiat documente de arhiva privind starea de sanatate a nu mai putin de un milion de cetateni suedezi, incepand cu recrutarea si incorporarea lor in armata.

Dupa ce au operat corectiile necesare pentru a tine seama de mediul social in care au crescut acesti tineri, cercetatorii au constatat existenta unei legaturi intre IQ si mortalitate. Unul dintre autorii studiului, Dr. David Batty, din Glasgow, a declarat ca “statisticile indica o stransa legatura intre capacitatea cognitiva si riscul de deces”. El a adaugat ca, in general, persoanele cu un IQ mai inalt fumeaza si/sau beau mai putin, mananca mai sanatos si sunt mai activi pe plan fizic. O serie intreaga de comportamente care pot explica, cel putin in parte, riscul de mortalitate mai scazut al acestor oameni.

Din studii mai vechi a reiesit ca IQ-ul poate fi imbunatatit prin programe de educatie prescolara si o alimentatie mai buna.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.