Barbatii care obisnuiesc sa bea mai mult de doua pahare de alcool pe zi se expun riscului de a face cancer la prostata - se arata intr-un nou studiu publicat vineri in telegraph.co.uk. Concluzia cercetatorilor survine dupa ce o echipa internationala de experti a analizat rezultatele obtinute in urma a 35 de studii efectuate in ultimii ani in legatura cu acest subiect.

Conform rezultatelor, barbatii care consuma in medie 14 pahare de alcool intr-o saptamana sau mai mult isi cresc cu 20% riscul de a dezvolta cancer la prostata.

Potrivit specialistilor, riscul este acelasi pentru toate tipurile de bauturi, calculul fiind bazat in functie de concentratia de alcool ingerata, fie ca este vorba de "tarie" sau bauturi mai slabe, cum ar fi de pilda berea.

Insa, aceste noi constatari vin in contradictie cu cercetarile anterioare care sugerau ca atacurile de cord pot fi prevenite prin consumarea zilnica a cel putin doua pahare de alcool. "Sunt necesare studii mai amanuntite pentru a diferentia cu exactitate riscurile si beneficiile pentru sanatate (pentru diverse tipuri de boli) pe care le comporta consumul de alcool asupra organismului uman" - au declarat autorii studiului. In orice caz, specialistii de la Curtin University din Australia recomanda un consum moderat care sa faca bine si la inima, si la prostata.

Seful echipei de experti, Tanya Chikritzh, a precizat ca si in alte tipuri de cancer - laringian, gastric sau de colon - alcoolul este un factor important de risc daca o persoana consuma zilnic un pahar, insa amenintarea pentru prostata incepe de la mai mult de doua pahare pe zi. "Barbatii care au fost diagnosticati cu cancer la prostata sau au predispozitii pentru aceasta afectiune trebuie sa-si controleze consumul de alcool si sa-l mentina la niveluri scazute" - a declarat Chikrizh publicatiei "Daily Telegraph". Ea a avertizat ca barbatii de varsta mijlocie care sunt sfatuiti de medicul personal sa consume alcool pentru a preveni aparitia bolilor cardiovasculare, in urma ultimelor studii ar trebuie sa-si reconsidere atitudinea fata de aceasta metoda de preventie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.