Dupa trei luni de sapaturi in junglele Guatemalei, arheologii au scos la iveala cele mai vechi reprezentari ale cosmogoniei
Mai multe blocuri din piatra in care sunt sculptati zei, serpi si monstri cosmici infatisand scene din crearea lumii, dupa mitologia mayasa, au fost descoperite de curand in apropierea orasului El Mirador, cunoscut drept cel mai vechi oras al civilizatiei Maya, anunta Reuters.

Realizate undeva in jurul anului 300 inainte de Hristos, lespezile cu lungimi de aproape opt metri redau secvente din "Popol Vuh" - unul dintre cele mai importante texte ale mitologiei mezoamericane. Cea mai veche versiune scrisa a acestei carti sacre a fost descoperita la inceputul secolului al XVIII-lea de catre un preot spaniol, iar nou descoperitele blocuri sculptate cu figuri fundamentale din imaginarul mayas s-au dovedit a fi primele reprezentari ale protagonistilor cosmogoniei Maya: doi eroi gemeni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.