Alerta pe Statia Spatiala Internationala. Astronautii aflati la bordul Statiei Spatiale Internationale au fost evacuati din cauza pericolului de coliziune cu resturile unui satelit dezafectat. Cei trei astronauti s-au refugiat in interiorul navetei de salvare la ora 20.35, ora Romaniei, unde au stat timp de zece minute.
Inginerii NASA au luat masura evacuarii, deoarece manevrele de evitare a resturilor nu s-au putut realiza in timp util. Din fericire, scenariul nu s-a adeverit, iar astronautii s-au intors pe Statia Spatiala. "Echipajul este in siguranta, a revenit pe statia spatiala si isi reia activitatile obisnuite. S-au aflat in capsula circa noua minute", a precizat purtatoarea de cuvant a NASA, Laura Rochon, citata de Realitatea TV.

Deseurile spatiale sunt considerate o amenintare pentru cei circa 800 de sateliti comerciali sau militari despre care se estimeaza ca opereaza in spatiu, ca si pentru ISS, pe care se afla in permanenta un echipaj incepand din noiembrie 2000. Exista peste 18.000 de deseuri spatiale a caror existenta este cunoscuta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.