Un colectiv de cercetatori de la Universitatea Arizonei a reusit sa prezica, examinand genomul a o mie de persoane, culoarea parului, pielii si ochilor acestora.

Informatii de mare folos pentru medicii legisti si, implicit, pentru politisti - dar rezultatele obtinute de oamenii de stiinta americani inaugureaza o noua abordare, de natura sa contribuie la intelegerea componentei genetice a unor fenomene medicale complexe care se manifesta prin maladii cum ar fi cele cardiace sau diabetul. Pentru moment, insa, au avut de castigat institutiile statului care asigura respectarea legii.

Colectivul condus de profesorul Murray Brilliant si de Robert Valenzuela, cercetator la Fundatia Sloane, a finalizat recent un studiu pe aproape o mie de persoane, ale caror genomuri au fost studiate in detaliu. Aceste harti genetice au fost comparate apoi cu date precise despre culoarea parului, pielii si ochilor respectivelor persoane. Oamenii de stiinta au pus la punct un model care prezice, pe baza unui numar relativ mic de modificari in genom, majoritatea combinatiilor coloristice manifestate la nivelul parului, ochilor si pielii.

Genomul uman contine aproximativ patru miliarde de nucleotide - acestea fiind “literele” individuale din care este constituit ADN-ul din care sunt alcatuite genele. Genele “deseneaza” echivalentul unui proiect al individualitatii fiecarei persoane, acest “proiect” fiind relevant pe plan medical - de pilda, prin aceea ca specifica susceptibilitatea inerenta la o boala.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.