N-o fi sobolanul-cartita fara blana animalul cel mai simpatic si cel mai frumos, dar s-ar putea sa detina secretul vietii lungi. Aceste vietuitoare traiesc cu pana la 30 de ani mai mult decat orice alta rozatoare.
Imbatranirea e pusa de multi oameni de stiinta pe seama acelor compusi chimici din corp care intra intr-o reactie cu oxigenul, se orxideaza. Cu timpul, acesti compusi deterioreaza ADN-ul si proteinele, iar moleculele deteriorate impiedica buna functionare a celulelor in care se gasesc.

Corpul sobolanului-cartita fara blana contine insa la fel de multi oxidanti ca o specie de soareci care nu traiesc decat 3 ani si jumatate. Un colectiv de la University of Texas condus de Rochelle Buffenstein a prelevat tesuturi hepatice de la ambele specii, de la exemplare aflate in etapa imbatranirii. Tesuturile au fost tratate cu substante care modifica proteinele, in asa fel incat deteriorarea lor sa poata fi vazuta si cuantificata. S-a constatat ca in ficatul sobolanilor-cartita erau de doua ori mai multe proteine nedeteriorare decat la soarecii-martor. Mai mult, a reiesit ca la sobolanii-cartita mecanismele de “reciclare” a proteinelor erau extraordinar de active.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.