"Cinsteste pe batrani, ca si tu ai sa fii batran" - spune un proverb din...batrani. Stiinta zilelor noastre, departe de a o contrazice, completeaza intelepciunea populara astfel: cinsteste pe batrani, ca si ti sa fii batran.

Tinerii si mai putin tinerii care au o parere proasta despre batrani in general sunt in pericol ca, mai tarziu in viata, sa aiba probleme medicale grave cu inima. Nu, studiul care ajunge la aceasta concluzie nu a fost realizat de cercetatori din Romania, unde fenomenul desconsiderarii persoanelor in varsta este comun, ci de catre un colectiv de la faimoasa universitate americana Yale, condus de psihologul Becca Levy.

Tinerii si adultii de varsta mijlocie care impartasesc stereotipuri negative cu privire la persoanele mai in varsta se imbolnavesc mai des de cord, in randul lor consemnandu-se mai multe cazuri de atac cerebral, infarct miocardic si alte maladii grave legate de inima, decat printre tinerii si adultii de varsta mijlocie care au o opinie generala favorabila despre batrani.

Colectivul condus de dr. Levy a publicat recent, on-line, dovezile adunate in sprijinul acestei ipoteze – articolul urmand sa apara si in revista Psychological Science.

Cauzele corelatiei aparente intre atitudinea fata de batrani si incidenta maladiilor cardiace nu au fost inca elucidate. In studii anterioare, Dr. Becca Levy a constatat ca persoane in varsta care lucreaza ca voluntari ingrijind alti batrani, dar care impartasesc clisee negative despre persoanele inaintate in varsta, reactioneaza mai des exagerat la situatii de stres si au obicieuri nesanatoase, de exemplu fumatul.

“Studiul de la Yale se inscrie intr-un corpus tot mai numeros de studii de calitate datorate unor cercetatori apreciati, care demonstreaza ca particularitatile psihologice identificate prin evaluari facute in prima parte a vietii au valoare predictiva privind diferitele probleme medicale de care acele persoane se lovesc mai tarziu in viata, precum si in privinta longevitatii lor” – a declarat un alt psiholog de frunte, Howard Friedman, de la University of California, Riverside, citat de publicatia on-line Science News.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.