Cercetatori americani de la universitatea statului Oregon au identificat gena raspunzatoare pentru productia de smalt dentar. Descoperirea ar putea face posibila cresterea de dinti noi in locul celor stricati iremediabil.

Dar chiar daca acest vis frumos nu va deveni aievea prea curand, cel putin am putea scapa de tortura plombelor. Cavitatile vor fi astupate in mod natural, la comanda genei respective.

Din experiente facute mai demult pe soareci se stia ca gena Ctip2 (un factor de transcriere) joaca un rol in functionarea sistemului imunitar si in dezvoltarea pielii si a nervilor. Cercetarile din Oregon adauga la aceasta lista dezvoltarea smaltului dentar.

Cercetatorii au studiat soareci din caror genom au eliminat gena Ctip2. Soriceii nascuti fara aceasta gena aveau dinti rudimentari, neiesiti din gingie si lipsiti de invelisul de smalt.

Dr Chrissa Kioussi, de la Oregon State University, a subliniat ca desi se intampla deseori ca una si aceeasi gena sa aiba functii multiple, pana acum nu se stia ce gena guverneaza productia smaltului dentar. “Este primul factor de transcriere despre care se dovedeste ca exercita un control asupra formarii si maturizarii ameloblastelor, celulele care produc smaltul” - declarat dr. Kioussi, citata de Daily Mail.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.