Exemplarele de Macropinna microstoma au ochii situati adanc in capul transparent, putand astfel sa observe realitatea privind prin propriul “craniu”

Cercetatorii americani au descoperit un peste care isi poate roti ochii tubulari pentru a privi prin propriul cap, multumita transparentei acestuia. Pestele Macropinna microstoma a fost descoperit in 1939, insa oamenii de stiinta si-au dat seama de-abia acum ca are capul transparent si ca isi poate roti ochii, pentru a privi inainte sau in sus, noteaza LiveScience.com .

Pana acum se crezuse ca ochii pestelui stateau fixati in sus, ceea ce l-ar fi impiedicat sa observe realitatea care se afla in fata lui, transformandu-l astfel intr-un pradator nepriceput.

Desi vietuieste la adancimi foarte mari, intr-o bezna vesnica, pestele este inzestrat totusi cu simtul vazului, multumita ochilor sai tubulari cu o sensibilitate foarte ridicata, care ii permit sa distinga siluetele animalelor din jurul sau.

Autorii studiului, Bruce Robison si Kim Reisenbichler, de la Institutul de Cercetare al Acvariului din Golful Monterey, au analizat pestii cu cap transparent din largul coastelor Californiei, cu ajutorul unor submarine ghidate de la distanta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.