Cercetatorii japonezi au identificat centrul din creier responsabil pentru sentimentele de gelozie, situat in aceeasi zona in care sunt proiectate senzatiile dureroase, anunta presa britanica.

Tot in aceeasi zona este localizat si centrul care contoleaza senzatiile de satisfactie ce apar atunci cand e vorba de necazul altei persoane.

"Este interesant faptul ca aceeasi zona din creier care detecteaza durerea fizica este asociata si cu suferinta mentala", spune Hidehiko Takahashi, coordonatorul studiului, citat de NewsIn.

In timpul testelor, unui numar de 19 studenti li s-a cerut sa discute despre un coleg cu o activitate de succes, in timp ce erau monitorizati prin RMN. Astfel, s-a observat ca o parte a lobului frontal devine mai activa atunci cand subiectii sunt gelosi. Dupa aceea, studentii au fost rugati sa citeasca o poveste in care subiectul invidiei lor sufera o serie de necazuri, inclusiv o intoxicatie alimentara. De aceasta data, activitatea cerebrala a fost mai intensa in zona de "recompensa" a creierului.

Totodata cercetatorii au demonstrat o legatura direct proportionala intre gelozie si sentimentul de satisfactie in fata necazului altuia.

Creierul uman: Lucruri ascunse la o sinapsa distanta de noi

V-ati intrebat vreodata de ce capul bebelusilor este atat de mare sau de ce mancand sanatos ne protejam creierul? De ce o gandire pozitiva ne tine departe de doctor ori de ce simpla adiere a parfumului persoanei iubite ne face sa tresarim?

Raspunsurile la aceste intrebari stau in spatele activitatii cerebrale. Creierul, marea "uzina cenusie", este responsabil pentru toate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.