Criza energetica prin care trece omenirea are solutii. Unele dintre ele au fost intrevazute cu peste un secol in urma de fizicianul Nikola Tesla (Nicolae Teslea). Nascut in Imperiul austro-ungar, in satul Similian, Croatia, Tesla a ajuns in SUA in 1884 pentru a-si realiza inventiile. Henri Coanda il prezenta drept roman din Banatul sarbesc.

Alte surse arata ca era istro-roman. Cert este ca marele inventator avea radacini romanesti, dupa cum o arata si numele sau - Teslea, care provine de la teslar (dulgher) El este astazi revendicat de Serbia, unde i-a fost dedicat un muzeu la Belgrad si bancnota de 100 de dinari.

Ajuns in SUA, Tesla a reusit sa gaseasca solutia care a permis aducerea electricitatii in casele oamenilor. Disputa dintre Edison si Tesla privind modalitatea de transport a energiei electrice a fost, in timp, castigata de acesta din urma. Este vorba de utilizarea curentului alternativ in transportul energiei electrice, mult mai avantajoasa decat utilizarea curentului continuu, cum propunea Edison. Nu s-a oprit aici si a efectuat o serie de cerecetari legate de transmiterea “wireless” a energiei si folosirea energiei de la Soare pentru accelerarea progresului omenirii. Tesla considera ca sursa care pune in miscare viata pe pamant este Soarele. Solutia lui Tesla la consumul in crestere de energie era sa controleze energia solara. Iata cum descria el evolutia in acest domeniu, intr-un articol publicat in Century Magazine: “Utilizarea energiei stocate in lemn si carbune, sau, vorbind la modul general, combustibililor, a condus la aparitia motorului cu abur.

Urmatorul pas urias in dezvolatre a fost facut prin transportul energiei cu ajutorul electricitatii, care a permis transportul energiei dintr-o localitate in alta fara a transporta materialul. Dar, in ceea ce priveste utilizarea energiei din mediul inconjurator, nu s-a facut niciun pas radical inainte”. Dupa ce analiza pe rand diversele surse de energie din mediu - vantul, caldura din apa si din pamant, razele solare, energia fulgerului, fizicianul a ajuns la concluzia ca aceste metode au anumite limitari. Viitorul imaginat de Tesla in urma cu un secol ramanea insa deschis: “Este posibil, si chiar probabil, sa se deschida alte surse de energie, de care acum nu avem cunostinta. Este chiar posibil chiar sa aplicam magnetismul sau gravitatia pentru a pune in miscare masini fara a folosi alte mijloace”. In continuare el a imaginat un disc zburator propulsat prin anularea fortei gravitationale, idee care avea sa fie studiata pana astazi de marile puteri. Mai presus de acestea, dupa cum marturisea el insusi, Tesla a imaginat un motor termic care sa foloseasca caldura din mediul inconjurator. Utilizarea directa a energiei solare l-a preocupat de asemenea pe Tesla. “Exista de asemenea posibilitatea - desi una mica, sa obtinem energie electrica direct de la Soare. Alte surse de energie ar putea fi descoperite si noi metode de folosire a energiei solare, dar niciuna din aceste realizari nu va egala importanta transmiterii energiei la orice distanta prin mediu. Ar fi cea mai buna cale pentru a creste forta care accelereaza masa umana”, sublinia Tesla importanta descoperirilor sale facute la Colorado Spring.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.