O vaca de lapte careia i s-a dat un nume si care beneficiaza, din partea fermierului, de un tratament individualizat, are o productie considerabil mai mare decat surata ei fara nume si tratata “la gramada”. Descoperirea a fost facuta de specialisti de la universitatea britanica Newcastle.
Cercetatorii Catherine Douglas si Peter Rowlinson au constatat ca productia anuala de lapte a unei vaci “cu identitate” ii poate aduce in plus fermierului, intr-un an, cu aproximativ 260 de litri de lapte. Autorii studiului publicat miercuri in editia online a revistei de specialitate Anthrozoros au comparat productia de lapte a vacilor din doua tipuri distincte de ferme zootehnice: ferme unde fiecare vaca este scoasa din anonimat cu ajutorul unui nume – si ferme unde vitele sunt membre anonime ale unui grup mai mare de animale. “Tot asa cum oamenii reactioneaza mai favorabil la un tratament individualizat, vacile sunt mai fericite si mai relaxate atunci cand ingrijitorul ii acorda atentie. Studiul nostru nu face decat sa confirme ceea ce multi fermieri priceputi stiu dintotdeauna ” – a declarat dr. Douglas, de la Facultatea de Agricultura a universitatii mentionate. Cercetatorul din Newcastle a adaugat: “Acordand mai multa importanta fiecarui animal in parte, de exemplu chemand fiecare vaca pe numele ei si interactionand mai mult cu animalul pe masura ce creste, nu numai ca ii imbunatatim calitatea vietii si perceptia pe care o are despre ingrijitor, dar si obtinem de la ea mai mult lapte”.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.