Criza economica mondiala are si efecte surprinzatoare, care dau, partial, masura creativitatii umane dar si a puterii de adaptare.

Unul dintre efectele neobisnuite ale crizei, relatate de Reuters, este cazul Partidului Comunist din Japonia, care a adunat peste 1.000 de noi membri doar in luna decembrie, si peste 14.000 in ultimele 14 luni, in mare parte din cauza concedierilor masive.

"Atata timp cat piata locurilor de munca este grav afectata de criza, este foarte posibil ca oamenii sa creada ca prin politica vor putea rezolva situatia", a spus purtatorul de cuvant al Partidului Comunist, care numara in prezent 400.000 de membri, potrivit NewsIn.

Tot criza economica, ale carei efecte au dus la scaderea rezervelor trezoreriilor, a facut ca in statul Nevada un senator sa propuna impozitarea veniturilor caselor de toleranta din mediul rural, unde prostitutia este legala. "Ideea este ca am sa fac tot posibilul sa adun mai multi bani din impozitarea veniturilor caselor de toleranta", a spus senatorul Bob Coffin.

In timp ce multe industrii sunt afectate de crize, una dintre categoriile de business infloritoare sunt casele de amanet. De exemplu in Australia, unul din lanturile de case de amanet dintre cele mai cunoscute a raportat o crestere a vanzarilor de 15% doar in ultima luna, pentru toate cele 130 de magazine.

Nici mediul academic nu scapa neatins de efectele negative ale criezi, astfel ca universitatea Brandeis din Massachusetts urmeaza sa inchida muzeul institutiei si sa vanda intreaga colectie ce numara 6000 de exponate, evaluate la 350 milioane de dolari. Colectia include si o pictura a celebrului artist Andy Warhol. Pierderi asemanatoare au suferit unele dintre cele mai prestigioase universitati din Statele Unite, ca urmare a crizei financiare, cum ar fi de exemplu Harvard, care a raportat o scadere cu 22 de procente a valorii a colectiei din dotare, iar Yale, de 25 de procente.

In China, pentru a grabi iesirea din criza dar si pentru celebrarea Noului An Chinezesc, oficialii de la Beijing au distribuit in randul populatiei sarace pachetele continand "bani norocosi", simbol chinezesc aducator de bunastare, in valoare de 1,42 miliarde de dolari. De acest "ajutor" fara precedent vor beneficia peste 74 de milioane de persoane, a anuntat publicatia China Daily, citand un oficial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.