Cele 7 milioane de centre informatice din Europa consuma anual 40 de miliarde de kilowati/ora.
Adevarate pradatoare de energie. Asa par sa fie considerate de catre Uniunea Europeana aglomerarile de servere de pe intregul continent. Un studiu, realizat in cadrul programului comunitar “Energia inteligenta - Europa”, arata ca cele 7 milioane de centre de date de pe intregul cuprins al Uniunii Europene consuma anual 40 de miliarde de kilowati/ora. Cantitatea este echivalenta, arata ,,Le Monde’’ , cu energia de care are nevoie anual o metropola franceza pentru iluminatul public.

Daca nu se iau masuri concrete, cercetatorii avertizeaza ca acest consum de electricitate ar putea spori pana in 2011 cu 110% fata de 2006.

Tari precum Franta si Germania au stabilit deja un plan pentru a veni de hac acestor centre energofage. Francezii propun o utilizare “eco-responsabila” a acestor baze de bate si incurajeaza achizitionarea de echipamente informatice mai putin gurmande. Potrivit studiului european, 12 miliarde de euro ar putea fi economisiti la nivel continental daca tarile s-ar orienta inspre aparatura mai moderna. Ca exemplu personal, Ministerul Mediului din Germania a reusit sa reduca anul trecut cu 60% cantitatea de energie consumata de propriile servere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.