Arheologii sustin ca civilizatia mayasa si alte civilizatii din sudul si centrul Americii au disparut din cauza unor razboaie si a lipsei de resurse cauzata de un consum intens.

Locuitorii de pe coasta centrala a Peru au construit primele piramide de pe continentul sud-american cu mii de ani inaintea mayasilor si si-au extins stapanirea de-a lungul coastei si a vailor a cinci rauri. Apoi, au disparut intr-o perioada de doar cateva generatii.

Arheologii au reusit sa dezlege taina disparitiei acestei civilizatii. Potrivit noilor cercetari, finantate de Universitatea din California, in urma cu 3.800 de ani, regiunea a fost lovita de cutremure puternice care au distrus constructiile si au provocat alunecari de teren in vaile raurilor locuite de aceasta populatie. Aceste seisme au fost urmate de inundatii majore, conform straturilor de sedimente descoperite. Membrii acestei civilizatii pescuiau cu ajutorul plaselor si dispuneau de sisteme de irigare pentru livezi de pomi fructiferi, o serie de legume si bumbac, sustine si co-autorul acestui studiu, arheologul peruan Ruth Shady.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.