Desi miniaturizarea motoarelor nu a tinut pasul cu cea a electronicelor, robotei echipati cu nanomotoare ar putea roi in curand prin organismul pacientilor pentru a ghida interventii chirurgicale

O cercetare publicata in ,,Jurnalul de micromecanica si microinginerie’’ anunta dezvoltarea unui motoras cat doua fire capilare ce ar putea alimenta miniroboti care sa “zboare” prin corpul uman, informeaza BBC News .

Si asta pentru ca unele interventii chirurgicale sunt impiedicate de dimensiunea si de rigiditatea ustensilelor medicale folosite in prezent. De exemplu, reteaua labirintica de vase de sange ce traverseaza creierul nu lasa cateterele (instrument medical tubular cu care se examineaza un canal sau o cavitate) sa patrunda in vasele de sange mai mari.

Flagelul bacteriilor, sursa de inspiratie pentru nanomotoare

Cercetatorii au prevazut de multa vreme ca miniaturizarea va duce la robotei care sa se miste cu usurinta prin organism, insa problema principala a fost gasirea unei solutii pentru alimentarea lor.

Motoarele electrice conventionale nu dau acelasi randament atunci cand sunt construite la scara mica si, pe masura ce se apropie de dimensiuni de ordinul milimetrilor, sunt secate de energie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.