Astronomii spun ca miscarea Pamantului de-a lungul istoriei a dus la modificarea celor 12 zodii pe care astrologia ni le cadoriseste la nastere. Neti Sandu declara pentru cotidianul.ro ca e vorba doar de lupta eterna dintre astrologi si astronomi.

Vechi de 2.200 de ani, semnele zodiacale ale fiecaruia dintre noi par sa nu mai fie de actualitate, conform unui studiu din 2007, publicat de livescience.com . Calculate in acea vreme si ramase sfinte pana azi, zodiile corespund pozitiei pe care o are Soarele in raport cu constelatiile.

Eclipticul, sau pozitia Soarelui asa cum este perceputa de pe Pamantul in miscare, trece prin constelatiile care formeaza zodiacul: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioara, Balanta, Scorpion, Sagetator, Capricorn, Varsator si Pesti. Primii astronomi au observat Soarele calatorind prin cele 12 semne zodiacale in cursul unui an, petrecand aproximativ o luna in fiecare dintre ele.

Astfel, acestia au calculat ca fiecare constelatie se intinde pe 30 de grade de-a lungul eclipticului. Un fenomen denumit precesiune a alterat insa pozitia constelatiilor pe care le vedem azi.

O planeta imprevizibila

Prima zi de primavara din emisfera nordica a fost marcata, la inceput, ca punctul zero al zodiacului. Astronomii denumesc aceasta data echinoctiul de primavara si se petrece in clipa in care ecuatorul ecliptic se intersecteaza cu cel celest. In jurul anului 600 i.Hr., punctul zero se afla in Berbec, iar constelatia Berbec cuprindea primele 30 de grade ale eclipticului. Urmatoarele 30 de grade reveneau Taurului, Gemenilor si asa mai departe.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.