Timpul Visului aborigen din Australia este o lume mitica, care exista parca de o eternitate. In perioada Dreamtime, stramosii umblau pe pamant, creand cam tot ce vedem astazi - plante, animale, geologie sau peisaje care-ti iau rasuflarea. Daca buldozerele si zgarie norii au inlocuit treptat imaginile idilice ale acelor vremuri, asta nu inseamna ca ele nu au existat.
Multe ritualuri din cultura australiana aborigena permit membrilor triburilor sa se mai intoarca chiar si pentru cateva clipe in "The Dreaming" sau "Altjeringa", taramul creatiei tuturor lucrurilor, care guverneaza relatiile dintre oameni si stabileste toate regulile universale. Dezvoltarea moderna a calcat cu bocancii plini de noroi peste reformele si oranduirile ancestrale, distrugand toate peisajele mitice si "lumea" idilica din DreamTime, aceasta fiind, conform credintelor aborigene cel mai teribil rezultat al evolutiei omului.

Cand?, Cum?, Unde si De ce? : Dream Time

Conceptul fundamental este cel de Timp al Visului (Dreamtime). Acesta este "o ideologie globala legata de crearea universului si relatia de echilibru si armonie care exista intre toate fiintele si lucrurile care-l populeaza. In ciuda traducerii care i s-a dat, Timpul Visului nu este un concept cronologic precum Geneza biblica, ci denumirea legaturii permanente intre trecut si viitor, intre ceea ce a fost, ceea ce este si ceea ce va fi".

In ultimii ani, oamenii de stiinta din Australia au descoperit trei noi specii de canguri neobisnuiti pe cale de disparitie. Cel putin una dintre aceste specii a fost o creatura a Timpului Visului. Adaugati la lista de canguri cunoscuti si comparata cu acestia, specia bizara prezinta piciaore mult mai lungi, adaptate deplasarii galopante caracteristica acestor animale, dar si colti mai lungi, care demonstreaza ca acest cangur a fost un vanator agresiv, urias, dar totusi a fost erbivor. Uriasul atestat de cercetatori in ultimele studii, este cea mai mare specie de canguri consumatori de frunze. Masurand o inaltime de trei metri si o greutate de 200 kg, acesta avea dintii din fata tociti, foarte bine adaptati la mestecarea frunzelor asemenea ursilor koala. Traind in paduri, aceasta specie a disparut aproximativ 45000 de ani in urma, la o data care coincide cu cele mai timpurii dovezi ale existentei omului in Australia., potrivit Environmental Grafitti.

Bookamurra: Puntea dintre dimensiunile visului

Acest gigant cangur a fost cu siguranta familiar primilor australieni si foarte probabil, a supravietuit mai apoi si in legendele si povestirile populare, dupa ce a disparut de pe fata pamantului australian. Cangurii sunt descrisi, pictati si in arta murala, pe stancile stramosilor si creaturilor din Dreamtime. Parcul National Mungo din Regiunea Lacurilor Willandra (New South Wales, 875m in vestul Sydney) ofera un exceptional record al climei si al evolutiei peisajului din ultimele doua milioane de ani.

Importante fosile au fost gasite acolo, inclusiv resturi de la cangurul gigant. Intregul sistem de lacuri Willandra Lacuri este considerat sacru de catre triburile Barkindji si a fost locatia unui mare numar de povestiri, basme, experiente de initiere, vise, dar si activitati obisnuite, ale traiului de zi cu zi. Una din legaturile spirituale ale populatiei Barkindji catre Lacurile Willandra este Bookamurra, cangurul gigant cu fata scurta. Povestiri din Epoca Visului spun ca sistemul de lacuri si zona care-l inconjoara este, de fapt, ramasita actuala a Bookamurra, liantul traditional care leaga poporul Barkindji de aceste locuri magice. In timpul vanatorii de canguri, aborigenii australieni au intrat in Dreamtime. Vanatorii, si prin tranzitivitate, intregul trib, sunt acum in peisajul nesfarsit sacru al reinnoirii contactului cu stramosii nemuritori. Nu are importanta daca vanatoarea nu a fost incoronata cu succes, cu exceptia cazului in care tribul era in cautare neaparata de hrana. Razboinicii Barkindji, au urmarit si vanat odata cangurii Bookamurra in regiunea Lacurilor Willandra si intr-un final, i-au prin prins si omorat unul cate unul, la sud de coada lacurilor. Insa aceasta vanatoare simbolica este suficienta pentru a-si reinnoi sufletul in taramul si timpurile Visurilor.

Termenul "Dreaming/ DreamTime" a fost facut popular de catre antropologul WEH Stanner, dupa ce un barbat aborigen i-a spus ca "un alb nu are cum sa aiba un DreamTime", el numindu-si ulterior asa una dintre cartile sale: "White man got no Dreaming".

In timp ce povestirile din Epoca Visului sunt considerate a fi intamplari din timpuri imemoriale, unele par a fi evoluat destul de recent. De exemplu, unele popoare din Desertul de Vest si cel Central australian au specia Pujikat Dreamings ( "pisica": Felis catus, celebra pisica domestica, animal care a populat multe zone ale Australiei, inca de la sosirea albilor, care este de multe ori vanata si mancata de catre triburile aborigene.)

'Aborigenii australieni' : Peisaje modelate de strabuni in Timpul Visului

Pe 4 februarie 2008, a aparut o noua carte care vorbeste despre abrigenii australieni, in in colectia "Enciclopedica" a ziarului "Cotidianul", de anul acesta difuzata cu "The New York Times Book Review", editia in limba romana. Aborigenii australieni este scrisa de Stephen Muecke si Adam Shoemaker, care schiteaza trasaturile fundamentale ale unei civilizatii de o inalta spiritualitate, a carei identitate se inradacineaza in peisajele modelate de strabuni in Timpul Visului. In aceasta carte ei vorbesc despre: Ayers Rock, Tinutul Arnhem, Marele Desert de Nisip, Visul pasarii emu, visul furnicii de miere, rituri de initiere, corroboree, picturi rupestre sau pe scoarta de copac, picturile acrilice de la Papunya. 100 de documente pentru a-i descoperi pe primii locuitori ai Australiei, pazitori ai visurilor si ai Pamantului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.