Exista si cupluri care se bucura de aceeasi pasiune ce i-a unit initial, chiar si dupa 20 de ani de convietuire, si nu doar perechi ce impartasesc sentimente intense de dragoste doar la inceputul relatiei, anunta cercetatorii americani, in urma unor analize ale creierului

Descoperirile unei echipe de cercetatori de la Universitatea Stony Brook din New York rastoarna imaginea conventionala a romantismul, potrivit careia dragostea si atractia fizica dintre parteneri sunt in floare doar la inceputul legaturii, dupa care se sting pe masura ce trec anii.

Dupa ce au comparat rezultatele unor teste pe creier in randul cuplurilor care sunt impreuna de 20 de ani, cu cele prezentate de indragostitii novice, specialistii au descoperit faptul ca unul din 10 cupluri mature manifesta aceleasi reactii chimice la privirea unei imagini cu persoana iubita, fapt ce se intampla de obicei doar in primele faze ale relatiei.

Cercetatorii au poreclit astfel de cupluri “lebede”, deoarece prezinta o traiectorie a sentimentelor de dragoste similara din punct de vedere mental cu aceste pasari, care se imperecheaza pe viata.

Relatia lebedelor este intensa si activa din punct de vedere sexual, fara multe coborasuri in relatia amoroasa, sustin psihologii.

Cercetari anterioare sugerau faptul ca primele stagii ale unei legaturi romantice, un adevarat carusel de sentimente si stari sfletesti contradictorii si ciudate, de la capricii pana la obsesii, incep sa dispara in mai putin de 15 luni, iar dupa 10 ani fluxul pornirilor se retrage complet.

Noile descoperiri desfiinteaza astfel de cercetari dar si faima traditionala a intensitatii romantismului, care scade treptat de-a lungul timpului.

Autorii studiului au marturisit ca atunci cand au intervievat pentru prima oara oameni care sustineau ca se iubesc la fel de mult, chiar si dupa 20 de ani, au fost de parere ca participantii la teste se pacaleau pe ei insisi. Rezultatele releva insa contrariul, dar si faptul ca oamenii pur si simplu nu se pot preface in legatura cu acest lucru.

Billy si Michelle Jordon din California sunt impreuna de 18 ani si inca se plimba tinandu-se de mana. Ei au declarat ca totul este natural, vine de la sine, iar pentru asta toti prietenii ii invidiaza.

Un alt cuplu fericit care a participat la experiment marturiseste ca are parte de acelasi fior trait in urma cu 17 ani, cand s-au cunoscut. Cei doi au dezvaluit ca au grija ca relatia si implicit viata lor sa se schimbe si imbunatateasca continuu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.