Presedintele ales Barack Obama a promis miercuri ca va lupta pana la capat, insa nu pentru planul sau de relansare economica, ci pentru a-si pastra BlackBerry-ul, cu ajutorul caruia se simte mai liber

"Vor incerca sa mi-l ia", a declarat Obama, la postul de televiziune CBNC, despre telefonul sau, fabricat de Research In Motion Ltd. BlackBerry poate trimite mailuri si a devenit un accesoriu esential pentru persoanele aflate mereu in deplasare.

Presedintele ales, in varsta de 47 de ani, se simte deja putin ingradit, in conditiile in care este inconjurat tot timpul de forte de securitate, se deplaseaza in masini blindate si nu poate merge pe strada fara ca oamenii sa se stranga in jurul lui.

Obama incearca sa nu-i urmeze exemplul lui George W. Bush, care a renuntat sa mai trimita mailuri cand a preluat conducerea Statelor Unite, in 2001, dupa ce avocatii sai i-au spus ca astfel de mesaje electronice vor trebui pastrate ca documente prezidentiale. In plus, exista posibilitatea ca metodele electronice de comunicare folosite de presedinte sa fie interceptate de persoane rauvoitoare.

Interviul lui Obama de la CNBC s-a concentrat pe economia americana si actiunile sale pentru rezolvarea situatiei. De exemplu, Obama nu a exclus posibilitatea de a mari suma acordata planului sau de relansare a economiei, estimat deja la 775 de miliarde de dolari. "Am oscilat intre 800 si 1.300 de miliarde de dolari, iar atitudinea noastra a fost aceea ca, avand in vedere procesul legislativ, daca vom incepe de jos in sus, vom vedea cum se vor desfasura lucrurile (...). Dar obiectivul nostru este de a avea grija ca acesti bani sa fie cheltuiti in mod intelept, sa existe control si transparenta", a declarat Barack Obama.

In timpul interviului, Obama a descris in detaliu frustrarile legate de faptul ca se simte prins in "colivia Casa Alba", dand exemple din recenta sa vacanta petrecuta in Hawaii, cand s-a simtit descurajat in dorinta de a face surfing.

Acesta a adaugat ca sotia sa, Michelle, a fost amuzata de insistenta jurnalistilor de a-l prezenta lumii pe viitorul presedinte la bustul gol. "A fost stupid, dar astfel de situatii fac parte din aceasta meserie", a declarat Obama.

El a marturisit ca mentinerea contactului prin mailuri reprezinta o modalitate de a evada din chingile puterii si de a pastra relatiile cu oamenii obisnuiti.

Pana la urma, Harry Truman a numit odata Casa Alba "marea inchisoare alba". "Trebuie sa profit de orice ocazie pentru a face asta - modalitati care nu sunt controlate (...), modalitati de a ramane cu picioarele pe pamant", a explicat Obama. Din aceasta cauza, presedintele insista sa-si pastreze BlackBerry-ul. "Acest lucru constituie o ingrijorare nu numai pentru serviciile secrete, ci si pentru avocati. Stii, orasul acesta este plin de avocati", a conchis Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.