Corpul doctrinar al Vaticanului a facut public vineri un document de 36 de pagini intitulat “Dignitas Personae” (“Demnitatea persoanei”), care aproape ca eticheteaza drept crima practicile medicale prin care sunt distrusi embrioni umani, informeaza “The Guardian” . Textul este o completare a ultimei proclamatii bioetice de inalt nivel a Vaticanului, “Donum Vitae” (“Darul vietii”), formulata in 1987.

“Dignitas Personae” condamna drept imorale fertilizarea artificiala, precum si asa-zisa clonare umana sau conceptul de “designer babies”, potrivit Reuters. Totodata, sunt blamate si medicamente precum pastila de a doua zi sau RU-486, care blocheaza actiunea hormonilor necesari pentru a tine ovulul fecundat in uter.

Aceste medicamente, alaturi de diafragma - folosita de decenii intregi -, au fost trecute “sub pacatul avortului” si considerate de o imoralitate grava.

Prin acest text, formulat de Congregatia pentru Doctrina Credintei, Vaticanul incearca sa tina pasul cu noua lume a biotehnologiei, un domeniu pentru care guvernele din intreaga lume se straduiesc sa formuleze legislatii. Aprobat de Papa Benedict al XVI-lea, el subliniaza ca viata umana merita respectata “de la primele stagii ale existentei sale si nu poate fi redusa niciodata la un simplu grup de celule. Embrionul uman are, prin urmare, de la bun inceput, demnitatea corespunzatoare unei persoane”.