Istoricii au dezvaluit faptul ca in Franta, in perioada ocupatiei germane din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, s-au inregistrat aproximativ un milion de denunturi. Interesant este ca victimele acestora au fost mai putin evreii, ci mai degraba rude, vecini, cunoscuti sau rivali in dragoste.
Constatarile au fost facute in cadrul primei conferinte internationale pe tema "denuntarile francezilor in Al Doilea Razboi Mondial", tinuta la Caen, Franta. Istoricii spun ca doar un procent foarte mic dintre acestea avea legatura cu evreii, un procent incomparabil mai mare din respectivele reclamatii relatand practic o serie de drame de familie, in care "vinovatii" denun tati erau sotii, nevestele, amantii sau rivalii. "Denuntul era cea mai simpla cale de a scapa de cineva nedorit", precizeaza istoricul Laurent Joly, unul dintre organizatorii conferintei. Joly a citat apoi exemplul unui tata care, dorind sa scape de pretendentul "nepotrivit" pentru fiica sa, a trimis numele acestuia la Gestapo.

"Au existat, de asemenea, numeroase situatii in care prizonierii de razboi intorsi acasa si-au gasit nevasta in bratele unui alt barbat. Barbatul incornorat era apoi indepartat cu usurinta dupa ce amantul il turna ca ascunde munitie in casa", mai precizeaza istoricul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.