Un surprinzator jurnal dezvaluie intregii lumi viata depravata a studentimii secolului al XIX-lea de la renumita Universitate Cambridge din Marea Britanie.

E greu de imaginat ca in cadrul select al Universitatii Cambridge s-ar putea petrece scene ce implica prostitutie si valuri de alcool. Insa acest lucru a fost constatat si descris cu lux de amanunte de un student american din secolul al XIX-lea - al carui jurnal tinut in perioada vizitei lui la Universitate va fi publicat pentru prima oara in 100 de ani.

Charles Astor Bristed, care a petrecut cinci ani la Colegiul Trinity din cadrul Cambridge, a scris ca "studentii munceau si se jucau din greu", colegii lui vazand prostitutia ca pe ceva evitat doar de catre aceia care erau "frigizi sau foarte religiosi". "Au un mod nepasator si franc de a discuta despre viciul carnal... Se vorbeste de parca ar fi cel mai natural, scuzabil si, probabil, cel mai necesar lucru pentru barbati".

Razboiul paharelor si prostituatele

Invitatiile la prostituate se faceau cu aceeasi lejeritate precum o simpla invitatie la o bautura. O noua cunostinta i-a sugerat, la un moment dat, americanului sa-l insoteasca la Barnwell, un satuc de langa Cambridge, faimos in vremea aceea pentru prostitutie: "Ma cunostea doar de doua zile si mi-a zis sa il insotesc la Barnwell intr-o seara, la fel de relaxat precum un compatriot m-ar fi chemat sa bem ceva".
In jurnalul lui - "Cinci ani intr-o universitate britanica" - a notat: "Un chip dragut vezi foarte rar in Cambridge... Nici macar unul la trei luni".

Bristed, care la 20 de ani era deja absolvent de Yale, s-a plans, de asemenea, de execrabilele vinuri locale. Isi aminteste despre un joc "de betie", in timpul caruia s-a straduit sa tina pasul cu ceilalti: "Sticla colorata a paharului mi-a permis sa-l umplu si sa-l golesc, in aparenta, de multe ori, cand de fapt eu doar am baut cateva picaturi; asta a declansat un <<razboi al paharelor>> intre doi sau trei colegi, care au fost extrem de impresionati de rezistenta mea la bautura".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.