Noile masini de razboi vor putea lua decizii corecte moral, in situatii de combat.

Pana in 2010 armata americana va investi peste 4 miliarde de dolari in cercetarea atributiilor etice pe care robotii militari ai viitorului trebuie sa le aiba. Acestia vor putea sa aleaga intre a ucide sau doar imobiliza un inamic, probabilitatea ca situatia sa iasa de sub control scazand considerabil.

Pentru a reusi sa-si doteze soldatii-robot cu software care sa le permita acestora sa ia decizii corecte, oficialii americani au angajat un specialist, in persoana filosofului Colin Allen. Britanicul, care tocmai a publicat o carte dedicata "Masinilor morale", isi propune sa aplice pe circuite integrate ceea ce pana acum era rezervat doar omului: capacitatea de a lua decizii conforme cu etica razboiului.

Robotii, spre deosebire de oameni, sustine Ronald Arkin, cibernetician la Universitatea Georgia Tech, citat de Telegraph, nu trebuie sa se protejeze la fel ca oamenii, lipsa emotiilor transformandu-i in soldati aproape perfecti. Chiar si in aceste conditii, insa, posibilitatea ca un android sa o ia razna pe campul de lupta e un motiv de ingrijorare suficient pentru ca oamenii de stiinta sa se gandeasca de doua ori inainte de a trimite un robot, inarmat, sa-si apere tara.

Chiar daca transformarea robotilor in militari poate duce la situatii din filme cum ar fi Robocop sau Terminator, pariul celor de la Pentagon este fara precedent si poate schimba, pentru totdeauna, ideea de razboi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.