Sefii rai contribuie nu doar la instaurarea unui climat stresant la locul de munca, ci si la cresterea ratei de maladii cardiace in randurile angajatilor, potrivit unui studiu al cercetatorilor suedezi publicat in Occupational and Environmental Medicine, informeaza bbc.co.uk preluat de Mediafax.

Echipa medicilor suedezi a descoperit o asociere puternica si direct proportionala intre managementul defectuos si riscul crescut de infarct si alte maladii cardiace, in urma acestui studiu, efectuat pe un esantion de peste 3.000 de angajati.

In plus, efectul poate avea efecte cumulative - riscul de aparitie a maladiilor cardiace este cu atat mai mare cu cat angajatul lucreaza mai multi ani pentru aceeasi companie.

Expertii sustin ca sentimentele de subapreciere si lipsa de sprijin la locul de munca pot sa produca mult stres, care adeseori se traduce prin obiceiuri nesanatoase, precum fumatul, factor marcant in declansarea bolilor cardiace.

Studiile precedente au demonstrat ca sefii nedrepti contribuie la cresterea tensiunii arteriale a angajatilor lor, hipertensiunea arteriala conducand invariabil la diverse maladii cardiace.

Cel mai recent studiu in domeniu a fost realizat de cercetatorii de la Institutul Karolinska si Universitatea din Stockholm, care au monitorizat starea de sanatate a peste 3.000 de angajati barbati, cu varste cuprinde intre 19 si 70 de ani, care au lucrat in diferite zone ale orasului Stockholm, pe o perioada de un deceniu.

In timpul acestei monitorizari de durata, au fost inregistrate 74 de cazuri de infarct fatal sau vindecabil, de anghina pectorala acuta sau decese provocate de maladii cardiace.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.