Un istoric francez sustine ca a localizat mormantul lui D'Artagnan intr-o biserica aflata in apropierea orasului olandez Maastricht, unde capitanul muschetarilor regelui, care a inspirat personajul lui Alexandre Dumas, a fost ucis in 1673, in timpul unui asediu, informeaza AFP.
Cu doua secole inainte sa devina personajul cartii "Cei trei muschetari" (aparuta in 1844), d'Artagnan, pe numele sau adevarat Charles de Batz de Castelmore d'Artagnian, a luptat pe front, in serviciul regelui Ludovic al XIV-lea.

Istoricul francez Odile Bordaz le-a dedicat muschetarilor mai multe carti. In una dintre acestea, "Sur les chemins de d'Artagnan et des mousquetaires" ("Pe urmele lui d'Artagnan si ale muschetarilor"), autoarea afirma despre d'Artagnan ca a fost ingropat, cel mai probabil, in biserica Wolder, langa Maastricht.

"Ludovic al XIV-lea si muschetarii isi stabilisera cartierul general in orasul invecinat cu Wolder. In mod firesc, de acolo a plecat d'Artagnan impreuna cu oamenii sai, la 25 iunie 1673, pentru a porni asaltul impotriva orasului, data la care a si fost ucis de o impuscatura de muscheta", afirma Bordez.

Potrivit istoricului francez, registrele parohiale ale regiunii fac dovada faptului ca soldatii de rang inalt ucisi in lupta erau ingropati in cea mai apropiata biserica, insa, in cazul bisericii Walder, nu exista niciun inscris care sa confirme existenta mormantului lui d'Artagnan in interiorul bisericii.

Mai mult de atat, se presupune ca mormantul, in cazul in care ar fi existat, a fost distrus in secolul XIX, odata cu construirea noii biserici, mult mai mare decat cea din Evul Mediu. "Cu acea ocazie, a fost distrus si cimitirul", argumenteaza un alt istoric, Wim Dijkman, sceptic cu privire la teoria lui Bordez.

Odile Bordaz spune ca, pentru a putea confirma cu certitudine locul de inmormantare a muschetarului, trebuie adunate si alte dovezi, mult mai precise, documente pe care istoricul spera sa le gaseasca in arhive diplomatice sau private.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.