Oamenii de stiinta mexicani au transformat bautura nationala, tequila, in diamante, dar cristalele astfel obtinute sunt prea mici pentru a fi folosite in bijuterii.
"Diamantele din tequila ar putea fi folosite pentru a detecta radiatii, pentru invelirea ustensilelor de taiere sau ca un substitut pentru silicon in cipurile din computerele viitorului", a declarat Miguel Apatiga, unul dintre cei trei cercetatori care au facut descoperirea la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic. Savantii mexicani au descoperit ca vaporii de tequila blanco incalziti si, apoi, depozitati pe o baza din otel inoxidabil, pot forma o pelicula de diamante. Experimentele au inceput in urma cu 13 ani cu diamante sintetice - realizate printr-un proces teh­nologic, diferit de cel natural, in care cristalele sunt produse prin procese geologice - din gaze cum ar fi metanul.

Mai tarziu, acestia au obtinut diamante din lichide si au realizat ca amestecul ideal este 40% etanol si 60% apa, proportii similare cu cele din bautura tequila. "Intr-o zi am fost la un magazin din campus si am cumparat o sticla ieftina de tequila. Am folosit-o in aceleasi conditii ca amestecul bazat pe apa si etanol, iar rezultatele au fost asemanatoare", a adaugat Apatiga.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.