O microcentrala nucleara, conceputa de oamenii de stiinta din Los Alamos, va intra in productie de serie in cel mult cinci ani si va putea asigura energia electrica necesara unui intreg cartier.

Specialistii laboratoarelor guvernamentale americane care au proiectat-o spun ca, initial, aceasta microcentrala a fost conceputa pentru a deservi unor unitati militare detasate in zone neelectrificate, dar cum intre timp s-au inventat materiale care o fac mult mai sigura, ea poate fi acum folosita si de catre civili.
Reactoarele in miniatura vor fi sigilate din fabricatie si nu vor contine material nuclear care ar putea fi folosit pentru dezvoltarea armelor, nu au piese detasabile si vor fi aproape imposibil de furat, pentru ca vor fi incastrate in beton si ingropate sub pamant.

Costa extrem de putin

Centrala nucleara de cartier va costa numai 25 de milioane de dolari. Daca ea va deservi macar 10.000 de locuinte, pentru fiecare casa vor reveni de plata doar 2.500 de dolari la instalare.

In plus, cum reactoarele trebuie sa fie realimentate o data la 7-10 ani, in tot acest timp curentul va fi gratuit pentru investitori si, daca ei nu vor putea consuma intreaga “productie”, microcentrala le va aduce si bani, prin vanzarea surplusului catre reteaua nationala.